Министерството на търговията на САЩ заяви, че добавя 28 китайски правителствени организации и частни бизнеси, включително осем технологични гиганти, в така наречения списък на дружествата, които действат срещу американските външнополитически интереси.

Какво означава това? Този ход ефективно възпрепятства всички американски компании да продават технологии на фирми и организации от черния списък без одобрение от правителството на САЩ.

САЩ твърдят, че наказаните компании са участвали в нарушения на правата на човека срещу уйгури и други предимно мюсюлмански етнически малцинства в региона Синдзян.

Списъкът включва по-специално няколко компании, които работят в националния екип по AI стратегия на Китай, който правителството формира като част от стратегията си да стане световен лидер в технологията. Това са компанията за видеонаблюдение Hikvision, гигантът в технологиите за разпознаване на глас iFlytek, компаниите за разпознаване на изображения Megvii и SenseTime и компанията за машинно виждане и разпознаване на глас Yitu. След неотдавнашното добавяне в черния списък на САЩ на Huawei това е най-новият опит на страната да преустанови растежа на кипящата технологична индустрия на Китай чрез блокиране на американски продукти, услуги и техническо ноу-хау.

Какви са въздействията от забраната? Китайската ИТ индустрия се нуждае от AI чипове. Китай купува 90% от своите чипове от чуждестранни компании, а базираната в САЩ Nvidia доминира в глобалното развитие и производство на графични процесори, сред които и най-популярният чип за захранване на алгоритми за задълбочено обучение. Попадането им в черен списък заплашва да прекъсне доставките на тези компании. Това също може да попречи на тяхната способност да си сътрудничат с американските университети и да получават чуждестранни инвестиции.

Китайското правителство отдавна е признало слабостта на страната в производството на AI чипове и настоява за развитие на местната индустрия. В последните няколко месеца например Huawei и Alibaba представиха свои мощни специализирани полупроводници. Черният списък на САЩ може да подтикне правителството и индустрията да удвоят инвестициите си в местни чипове, ускорявайки технологичната независимост на страната.

Виж още: Android 10 за Samsung Galaxy S10 пристига веднага. За съжаление с уловка