Концепцията за 3D образ без очила вече е възможна при видео игрите, благодарение на портативната конзола 3DS, а също и пред телевизора в домашни условия, но това все още не важи за киносалоните. В крайна сметка, как е възможно да се осигурят еднакви зрителни условия за всички посетители в залата, независимо дали се намират отпред или най-отзад?

Учени от израелския институт "Вайцман" и от МИТ обаче най-сетне имат практически отговор на този въпрос, съобщава Engadget.

Тяхната нова технология, наречена Cinema 3D, използва инсталация от лещи и огледала, за да представи картината под най-различни ъгли в целия киносалон. Нещо повече, за разлика от досегашните опити за триизмерна картина в големи мащаби без очила, тук резолюцията не се намалява.

Е, засега не бързайте да захвърляте 3D очилата - прототипът е малко по-голям от една тетрадка и използва комбинация от 50 огледала и лещи, за да постигне триизмерния ефект. За да работи системата в киносалон, тя трябва да е доста по-голяма и комплексна, което на този етап е твърде скъпо. Не е изключено обаче, в един бъдещ момент нейна оптимизирана версия да намери място в киното и да ни спести досадните очила.

Виж още: Нов поглед към завръщането на Уентуърт Милър и "Бягство от затвора"

Тагове: