Кой би предположил, че една вкусна подправка като канелата може да се окаже неочаквано оръжие в арсенала на учениците и студентите, шеговито пита Slash Gear.

Според ново американско проучване при поглъщането ѝ черният дроб превръща канелата в натриев бензоат, след като тази субстанция стига да мозъка и стимулира региона, който отговаря за способността ни да заучаваме нови неща и да ги помним. Докато изкуственият натриев бензоат се съдържа в много обработени храни, оказва се, че канелата е съвсем естествен начин за набавянето на този химикал.

Според учените от Медицинския център в Чикаго мишки със слаби познавателни способности претърпели значително подобрение в способността да научават нови неща след експеримент с прием на канела. Нещо повече, промените се случили доста бързо. Само в рамките на месец неориентираните мишки успели да стигнат два пъти по-бързо до изхода на един лабиринт, отколкото преди лечението.

Все пак не бързайте да са запасявате с канела, тъй като учените предупреждават, че най-разпространеният вид от поправката – китайският – може да бъде токсичен за черния дроб, ако се приема в големи количества, заради химикал, наречен кумарин. Ако искате да засилите паметта си с повишен прием на канела, трябва да потърсите такава с произход от Шри Ланка.

Виж още: Ето защо едно езеро се обля в кървавочервена окраска

Тагове: