Повечето хора знаят стойността на Пи като 3.1416, но с годините тя става все по-дълга, тъй като изследователите се опитват да намерят най-точното ѝ изчисление. Екип от Университета за приложни науки Граубюнден в Швейцария сега твърди, че е счупил световния рекорд за изчисления за математическата константа: той казва, че е изчислил стойност от 62.8 трилиона цифри на Пи. Настоящият рекордьор Тимъти Мъликан изчисли до 50 трилиона цифри и беше признат за работата си от Книгата на Гинес миналата година.

Според швейцарския университет на екипа му са били необходими 108 дни и 9 часа, за да изчисли новата стойност. Това е 3.5 пъти по-бързо от усилията на Мъликан и почти два пъти по-бързо от рекорда на Google, поставен през 2019 г. Преди няколко години Ема Харука Ивао и нейните колеги използваха силата на 25 виртуални машини на Google Cloud, за да изчислят 31 415 926 535 897 цифри на Пи в рамките на 121 дни.

Швейцарският екип използва платформа, задвижвана от два 32-ядрени процесора AMD Epyc 7542 с 1 TB RAM и програма, наречена y-Cruncher. Неговата конфигурация има 38 твърди диска с 16 TB място за съхранение всеки, 34 от които бяха използвани за процеса, докато четири бяха използвани за съхраняване на новата стойност на Пи. Екипът не използва SSD дискове, въпреки че тяхната скорост би направила процеса по-бърз, тъй като големият брой цикли на запис, необходими за изчисляването на Пи, би довело до силно износване на SSD, които не са евтини.

Това нямаше да свърши работа, тъй като университетът искаше да демонстрира, че е възможно да се извърши изключително интензивно изчисляване с много памет при ограничен бюджет и ресурси. Книгата на рекордите на Гинес все още не е потвърдила новия рекорд, но след като това стане, университетът планира да публикува новата и разширена стойност на Пи.

Снимка: Piкrepo

Виж още: Сензацията Genshin Impact гони половин милиард долара приходи за 2 месеца