Нашите телефони вече са неразделна част от борбата срещу COVID-19 чрез системи за тестване и проследяване, които спомогнаха за съдържанието на вируса на места като Южна Корея и Тайван. Сега учените отново използват смартфоните, за да идентифицират коронавирусни частици по повърхностите като допълнителна линия за защита срещу пандемията, заедно с по-стабилни лечения като ваксини и антивирусни лекарства. Изследователите от General Electric получиха грант от Националния институт по здравеопазване за разработване на малки сензори, които могат да бъдат вградени в мобилни устройства за откриване на наличието на наночастици COVID-19.

Екипът зад миниатюрната технология твърди, че разполага със същите възможности за откриване като далеч по-големите аналитични инструменти, които обикновено бихте намерили в лаборатория. След десетилетие експерименти те твърдят, че могат да прецизират малката джаджа, за да изолират вирусни частици без намеса от други елементи.

„Нашите сензори са нещо като хрътки“, казва Радислав Потирайло, главен учен в GE Research. „Ние ги обучаваме да откриват конкретно нещо и те са в състояние да се справят добре, без да бъдат заблудени от нещо друго.“

С помощта на безвъзмездната финансова помощ екипът сега ще прекара следващите две години, за да усъвършенства своя сензор с размер на пръст с надеждата да го постави в устройства - от телефони, през интелигентни часовници до умни домашни уреди - в бъдеще. Въпреки че няма гаранция, че технологията действително ще влезе в телефони като iPhone и Android модели, лесно е да си представим как може да се използва като допълнителен слой за защита срещу неприятни вируси. Надеждата е, че един ден всички ще можем да извадим телефоните си, за да сканираме за COVID-19 или грипни частици на летища, магазини, банкомати и у дома.

Снимка: GE Research

Виж още: Тези Android и iOS приложения бъркат дълбоко в джобовете ни без знанието ни

 

Тагове: