NASA заедно с Axiom Space показаха последната версия на скафандъра, с който астронавтите ще се отправят на мисията Artemis III. Както вече е известно, тя ще ги отведе на Луната - нещо, което не се е случвало от 1972 г. насам. Усъвършенстван във всяко едно отношение спрямо класическите костюми от епохата на "Аполо", новият Axiom Exploration Extravehicular Mobility Unit, или AxEMU, ще направи скачането по лунната повърхност много, много по-лесно. 
AxEMU е почти финална версия на костюма xEMU, който видяхме в процеса на разработка. Процедурата е идентична с други проекти, ръководени от NASA, при които агенцията диктува спецификациите и помага за създаването на прототипи, но след това сключва договор с частна компания за реалното им изграждане.  

xEMU беше обсъден публично за първи път в края на 2019 г., като към тогавашния момент беше налична работеща версия, готова да бъде усъвършенствана и пусната в производство. Axiom Space беше предпочетен като партньор и през последните няколко години компанията направи няколко промени, чийто резултат вече може да бъде обсъден.  
Може би най-отявлената характеристика на скафандъра е цветът. В сегашния му вариант е заложено на тъмната гама, като популярното шеговито обяснение, е че "ще се използва на тъмната страна на Луната". В действителност за Artemis III скафандърът ще е бял, за да отразява по-добре силната слънчева светлина на лунната повърхност. Скафандърът е предназначен за продължителна работа в силен вакуум и опасна среда, но астронавтите няма да го носят постоянно. Резервният им костюм ще бъде използван по време на мобилните им мисии с превозни средства, като той ще има способността бързо да се запечата в случай на разхерметизиране. Но дизайнът подсказва, че материалите и технологиите са изминали дълъг път от епохата на "Аполо" и новите костюми ще бъдат по-леки, по-безопасни и по-удобни. 


Междувременно Collins Aerospace работи върху подобрен костюм за EVA, който да се използва на МКС и бъдещите космически станции. В този случай обаче говорим за съвсем различен случай на употреба, така че конкуренцията е аргументирана. И, разбира се, Boeing и SpaceX също имат свои собствени костюми за евакуация и други специални ситуации. За съжаление всеки от тях трябва да бъде върнат след извършване на полет, така че дори най-опитният астронавт няма да разполага с пълен набор от тези специални облекла.  

Снимки: Axiom Space

Виж още: Астробиолози обучават изкуствен интелект да открива живот на Марс