Любимият марсоход на NASA Perseverance откри нещо особено странно, докато пресичаше Червената планета - навит възел от неидентифициран материал, подобен на струна, който почти прилича на... спагети.

Уви, макар че няма да се изненадаме да научим, че извънземният живот също се наслаждава на вкусни лингуини, рамен или друго ястие, базирано на паста, най-вероятно тази странност всъщност е малко космически боклук на NASA, остатък от пристигането на сондата Perseverance през 2021 г.

Това не е първият път, когато Perseverance попада на отпадъци от NASA на иначе девствената планета.

Едва миналия месец марсоходът откри нещо, за което се смята, че е парче термично одеяло - преди това прикрепено към ракетното задвижване, което помогна на сондата да кацне на прашната повърхност на нашия космически съсед миналата година - пъхнато в скала на около два километра от мястото на кацането.

Perseverance все още е зает да събира различни скъпоценни екземпляри от кратера Jezero: вълнуващ регион на Червената планета, който съдържа това, което се смята за древна речна делта. Учените се надяват, че скалистите материали, извлечени от кратера, ще дадат доказателства за това, дали Марс някога е поддържал микробен живот.

NASA държи на политиката, че пробите трябва да се върнат на Земята до 2033 г., но това обратно пътуване - което само по себе си предизвика доста драма - все още е логистично далече. Междувременно Perseverance ще продължи да праща вкъщи още снимки, а ние ще държим очите си отворени за още космически спагети.

Снимка: NASA

Виж още: 10 милиарда и 25 години по-късно: с какво са толкова специални изображенията на James Webb Space Telescope 

 

Тагове: