Учени са установили защо цяла линия зайци във Франция ходи на предните си крака от близо 100 години. Според ново проучване странният метод за движение на зайчето е резултат от закърняла генетика. Рецесивната генетична характеристика е открита за първи път при опитомен заек в предградие на Париж през 1935 г.

Характеристиката е продукт на генетична мутация, вероятно скрита в генетичния код на заешкия род за поколения напред. Породата заек е известен като Alfort и освен че ходи на предните си крака, е по-вероятно да развие катаракта и да ослепее.

Изследователите отбелязват, че зайците с мутация няма да могат да оцелеят в дивата природа поради въздействието на генетичната мутация. Когато зайците се движат бавно, те ходят на четирите крака. Когато обаче трябва да се движат бързо, те използват метод за движение, който прилича на стойка на ръка. Наскоро генетиците идентифицираха корена на всички проблеми, който се крие в ДНК на заешката порода.

Учените установиха, че видът Alfort има мутация на първата хромозома, наречена RORB, която произвежда протеин със същото име. Изследователите казват, че са очаквали да открият нещо нередно в гръбначния мозък, което води до липса на координация между предните и задните крака. Учените установили, че при зайците с мутация междинните неврони присъстват по-малко или напълно липсват. Когато напълно отсъстват, зайците прегъват задните си крака в резултат на което не могат да скачат.

Учените, работещи по проекта, също така посочват, че методът на ходене, който зайците използват за придвижване, не е самата мутация, а е заобикалящо решение-алтернатива на обичайния метод на движение. Учените отбелязват, че не са установили болка, причинена от мутацията или неортодоксалния метод на ходене само на предните крака.

Снимка: Slash Gear

Виж още: Собствениците на iPhone 6s и първия iPhone SE остават без iOS 15