Най-големият самолет в света полетя за пръв път в събота сутринта. Построен от едноименната ракетна компания, Stratolaunch излетя малко след 10 часа от базата в пустинята Мохаве, щата Калифорния. Това беше изключително важна стъпка за самолета, планиран да изнася ракети в орбита.

Първият полет беше с продължителност от около два часа. Stratolaunch е проектиран да лети на височина 10 000 метра, където да достави самозапалващи се ракети, способни сами да излязат в околоземна орбита. По време на първия полет нямаше ракета, но компанията има поне един клиент – оръжейния гигант Northrop Grumman, – който планира да използва Stratolaunch, за да изведе своята ракета Pegasus XL в Космоса.

Днешният полет идва само три месеца след като Stratolaunch уволни над 50 служители и се отказа от идеята да разработва собствени ракети. Драстичната промяна в плановете дойде в резултат на смъртта на съоснователя на Microsoft Пол Алън, който основа Stratolaunch през 2011 г.

Пътят към днешния полет бе предшестван от няколко теста и маневри на пистата в Мохаве.

Свръхмощната машина притежава внушителен размах на крилете от близо 117 м, 6 двигателя, използвани от Боинг 747, височина от близо 15 м и възможност за товар, възлизащ на над 250 000 кг. По отношение на размаха на крилото Stratolaunch е най-големият самолет в историята.

Видеото от полета можете да гледате тук.

Тагове: