Ново изследване на британски учени показва, че богатите хора, които живеят в постоянен стрес, живеят по-дълго от бедните, които са подложени на същите нива на стрес. Истината е, че „щастие с пари не се купува", както гласи известната поговорка, но парите помагат да се избегнат последствията от нещастието и стреса, коментират учените. Изследването е показало, че съчетанието на бедност и стрес представлява истинска „бомба" за организма, която действа напълно разрушително. Точно при тези хора, при които е налице нищета и високи нива на стрес, смъртността е най-висока, коментират експерти от Университетския колеж в Лондон.

Въпреки категоричността на изследването, то не дава точен отговор на това защо богатите живеят по-дълго, дори когато са стресирани. Каква точно е причинно-следствената връзка, засега не е ясно.

В изследването са участвали повече от 66 500 души на възраст над 35 г. Проучването е протекло в периода от 1994 г. до 2004 г. Участниците са били питани къде работят, каква длъжност заемат, какви са доходите им, имали ли са симптоми на тревожност и депресия и т.н.

 

Тагове: