Суперкомпютрите вече са в състояние да предложат невероятен изчислителен капацитет, но това е за сметка на големите размери и високо потребление на енергия. Един екип учени обаче е в състояние да предложи алтернативно решение, което да елиминира тези ограничения, създавайки биокомпютър, който се захранва с протеини.

Според учените от университета Лунд в Швеция този напълно нов вид компютър може да бъде особено полезен в области като криптография и математическа оптимизация, тъй като за всяка задача е необходимо да се тестват многобройни набори от решения. За разлика от традиционния компютър биокомпютърът не работи в последователни, а в паралелни операции, което води до много по-бързо решаване на възложените задачи.

Благодарение на иновативния метод на захранване новият компютър се нуждае от по-малко от един процент от енергията, която е необходима на един традиционен транзистор за извършването на една изчислителна стъпка. Нещо повече, машината, създадена от шведските учени, изобщо няма тромавите размери на суперкомпютри като IBM Watson, който се състои от около 90 различни сървърни модула. Вместо това тяхното творение наподобява повече една обикновена книга.

Въпреки че машината все още има по-ограничени изчислителни възможности, учените са категорични, че нейният капацитет само ще расте, и не сме далеч от момента, когато тя ще може да извършва по-комплексни задачи.

"Нашият подход има потенциала да бъде всеобхватен и тепърва да се развива, за да позволи ефективно кодиране и решаване на широк набор от мащабни проблеми", посочват те.



Виж още: Създадоха полимер с невероятна памет и товароподемност