Антарктида е едно студено и отдалечено място и досега картите на континента не бяха с особено висока резолюция. Нова карта обаче променя това. Наречена The Reference Elevation Model of Antarctica, тя има резолюция от 2 до 8 метра, при положение че предишните карти имаха резолюция от 1000 метра.  Както отбелязва Иън Хоуат от Университета в Охайо, досега учените имаха карти на Марс с по-висока резолюция от такива на Антарктида. Новата карта обаче превръща студената пустиня в може би най-добре картографирания континент на земята.

Резолюцията вече е достатъчно висока, за да позволи на учените дори да изследват снежната покривка на някои места. Прецизното картографиране дори ще позволи наблюдаването на промените по повърхността на континента, като например изтъняването на глетчерите, оттичането на реките, наводненията и вулканите.

Изготвянето на картата е трябвало да започне от нула, тъй като най-напред не е имало софтуер, който да отсява и обработва данните. След това обработката на изображенията е направена от суперкомпютъра Blue Waters от Университета на Вашингтон.

Новата карта ще позволи на учени и пътешественици да планират още по-добре експедиции в иначе опасния континент.