Гравитацията на планетата ни е силна, но може ли водата да я пребори и да тече нагоре?

Отговорът може би изненадващо, е "да", стига условията да са подходящи, пише Live Science.

През 1811 и 1812 г. три земетресения със сила от около 8 по скалата на Рихтер са накарали река Мисисипи да тече наобратно. В Антарктида пък има подземна река, която тече нагоре. Как се получава това?

Обикновено виновно е някое силно природно явление като могъщи вълни, прилив и цунами, които карат водата да се противопостави на гравитацията. Енергията и силата, създадени от тези естествени феномени, могат да избутат водата нагоре, позволявайки ѝ да тръгне нагоре по течението.

Планинската верига Гамбурцев е верига от планини, която се намира в Източна Антарктида. Почти цялата е скрита под антарктическия ледников щит, а нейде в нея тече вода. Според учените тя тече наобратно, защото ледът върху нея е разположен срещу посоката на движение на леда. Това разположение и огромното налягане от ледниковия щит избутват водата нагоре.

В лабораторни условия учени пък създадоха материал с хиляди миниатюрни галванизирани метални власинки на повърхността, които могат да се движат в отговор на промени в магнитното поле. Когато полето се премести, власинките го следват и заедно създават сила, която може да накара течност да се движи в нетипични посоки. Дори по вертикална повърхност водата тръгва нагоре, привлечена от магнитното поле и въпреки законите на гравитацията.