Учените подозират, че кометите може да са доставили органичните съставки, необходими за създаването на живота на Земята, а нови изследвания показват как екзопланетите също биха могли да получат тези специални доставки от комети.

В ранната си история Земята е била бомбардирана с удари от астероиди, комети и други космически тела, останали от формирането на Слънчевата система. Учените все още спорят как планетата се е сдобила с вода и молекули, необходими за образуването на живот, но кометите са вероятни кандидати.

Ако кометите са могли да донесат семената на живота на Земята, могат ли те да направят същото и за екзопланети в други части на Вселената? С оглед на този въпрос екип от изследователи от Института по астрономия към Университета в Кеймбридж разработи математически модели, които им помогнаха да покажат как кометите теоретично биха могли да доставят подобни градивни елементи на живота на други планети в галактиката Млечен път.

Въпреки че изследването далеч не е убедително доказателство за живот на други светове, резултатите на екипа могат да помогнат за стесняване на търсенето на екзопланети, на които може да има живот.

"Непрекъснато научаваме повече за атмосферите на екзопланетите, затова искахме да видим дали има планети, на които сложните молекули също могат да бъдат доставяни от кометите", казва авторът на изследването Ричард Анслоу от Института по астрономия към Университета в Кеймбридж. "Възможно е молекулите, довели до появата на живота на Земята, да са дошли от комети, така че същото може да важи и за планети в други части на галактиката."

През последните няколко десетилетия учените научават повече за така наречените "пребиотични молекули", открити в кометите, които биха могли да доведат до появата на живот. Например през 2009 г. в проби, извлечени от кометата Уайлд 2 по време на мисията на NASA "Звезден прах", беше установено наличието на глицин - аминокиселина и градивен елемент на протеините. Мисията "Розета" на Европейската космическа агенция също откри органични молекули в атмосферата на кометата 67P/Чурюмов - Герасименко между 2014 и 2016 г.

Но тези органични молекули може да бъдат унищожени по време на високоскоростен и високотемпературен сблъсък с планета. Това означава, че Анслоу и колегите му е трябвало да намерят сценарии, при които сблъсъкът с комета в друга Слънчева система би бил достатъчно бавен, за да могат тези съставки за живот да оцелеят непокътнати.

За слънчеви системи със звезди, подобни на Слънцето, ударите с най-ниска скорост биха били най-вероятни в такива, в които множество планети са плътно събрани една до друга, установиха изследователите чрез своите симулации. Учените са нарекли този тип планетни системи "системи от грахови зърна" (peas-in-a-pod systems). Комета, която пътува от крайните точки на такава система, би се забавила, докато скача между орбитите на тези планети.

Междувременно симулациите на екипа показват, че на скалистите планети около звездите - червени джуджета, официално известни като М-джуджета, може да има "уникални предизвикателства за живота". Това са най-често срещаните звезди в галактиката и са популярна цел за астрономите, които търсят екзопланети.

Но скалистите планети в подобна система също са свидетели на повече удари с висока скорост. Шансът на кометата да посее живот там може да бъде обречен, особено ако планетите са разположени на по-голямо разстояние една от друга.

Снимка: Unsplash

Виж още: Кой може да нападне Юпитер?