Колко далеч бихте стигнали, за да увеличите живота си с 500%? Един вид мравки участват в брутални схватки из цялата колония, за да заменят наскоро починалите кралици - и победителят не само печели трона, но също така получава драматично увеличение на дълголетието си.

След смъртта на кралицата индийските скачащи мравки (Harpegnathos saltator) се бият, за да видят кой работник ще заеме мястото на кралицата. Спечелването на короната означава повече от снасянето на яйца - това също означава да живеете 500% по-дълго от средния работник. Сега учените може би са установили как заместващите майки забавят стареенето си.

Тайната се крие в протеин, наречен Imp-L2, който противодейства на някои от ефектите на инсулина в тялото на мравката кралица заместител, според ново проучване, публикувано миналата седмица в списание Science.

Като цяло, хормонът инсулин помага за насочването на захарта от кръвоносната система към клетките, където може да се използва за гориво. Заместващите кралици - официално известни като псевдокралици - трябва да увеличат производството си на инсулин, за да се справят с невероятното количество храна, която трябва да консумират. „Ако искате да снасяте яйца, трябва да имате много инсулин, защото ядете постоянно“, казва пред Live Science съавторът Клод Десплан, професор по биология и неврологични науки в Нюйоркския университет.

Макар и необходим, този приток на инсулин теоретично трябва да идва с уловка: в допълнение към подпомагането на пренасянето на захарта в клетките, инсулинът предизвиква няколко молекулярни верижни реакции, някои от които допринасят за процеса на стареене. По-конкретно "Akt сигнализиращия път" - който участва в много клетъчни функции, вариращи от метаболизма до клетъчното оцеляване - може да се активира от инсулин и отдавна е свързан със стареенето и с възрастовите заболявания.

Така че, ако една псевдокралица започне да изпомпва огромни количества инсулин, на теория тя трябва да остарява по-бързо от средната мравка работничка, която не произвежда толкова много от хормона. „В случая с тези мравки обаче е точно обратното“, каза Десплан. Средната продължителност на живота на типична мравка работничка е почти осем месеца, докато псевдокралиците могат да живеят около три години и три месеца. „Това е огромно удължаване на живота“, категоричен е той.

Интересното е, че ако една псевдокралица бъде поставена в друга колония с вече установен владетел, тя ще се върне към това да бъде нормален работник. Тези бивши псевдокралици имат продължителност на живота, подобна на тази на работниците. По някакъв начин само кралици и псевдокралици, въпреки целия им инсулин, успяват да оцелеят години наред.

Тъй като псевдокралиците произвеждат повече инсулин, техните яйчници растат и се развиват, така че да могат да носят яйца. Инсулинът насочва този процес на узряване на яйчниците чрез "MAPK сигналния път", друга верига от химични реакции, които могат да бъдат задействани от инсулина. В същото време яйчниците произвеждат Imp-L2, откри екипът, който по същество блокира Akt сигналния път, който иначе би могъл да причини бързо стареене на псевдокралицата.

Следващата стъпка на екипа ще бъде да разбере как Imp-L2 блокира само пътя, свързан със стареенето, а не този, свързан с репродукцията. Те планират да проучат ефектите на инсулин-блокиращия протеин при допълнителни насекоми, включително плодови мушици, и след това евентуално при бозайници.

Снимка: Hua Yan/NYU

Виж още: 3D модел разкрива най-бързата и хищна акула, тероризирала вълните някога