През последните няколко седмици свръхмощният космически телескоп „Джеймс Уеб“ (JWST) на NASA позволи на човечеството да надникне безпрецедентно в най-отдалечените краища на нашата Вселена. И не е изненадващо, че някои от тези ослепителни нови наблюдения повдигнаха повече въпроси, отколкото да ни дадат дългоочаквани отговори. Дълго време учените вярваха, че най-ранните и най-стари галактики във Вселената са малки, леко хаотични и деформирани системи. Но според Washington Post изображенията, заснети от JWST, разкриват, че тези галактики са шокиращо масивни, да не говорим за балансирани и добре оформени – откритие, което предизвиква и вероятно ще пренапише дългогодишни разбирания за произхода на нашата Вселена. Гарт Илингуърт, астроном от Калифорнийския университет в Санта Крус, заявява в интервю за Washington Post: „Моделите просто не предвиждат това“. Думите му изумяват мнозина, но си представете колко нови неизвестни са се появили пред учените: „Как това се случва толкова рано във Вселената? Как се образуват толкова много звезди толкова бързо?“. Разбира се, предходните заключения на учените са базирани върху заснетите посредством наскоро детронирания космически телескоп „Хъбъл“. JWST обаче изглежда показва, че тези открития са били илюзия, базирана на ограничените възможности на „Хъбъл“.

 
„Мислехме, че ранната Вселена е това хаотично място, където има всички тези групи от формиране на звезди, и всичко е объркано“, каза Дан Коу от Научния институт за космически телескопи, добавяйки, че преди JWST да бъде изстрелян в орбита, в изображенията на „Хъбъл“ „липсваха всички по-студени звезди и по-старите звезди. Наистина виждахме само горещите млади такива“.
Въпреки че тези открития изненадаха научната общност, те изобщо не са причина за тревога. Големите технологични постижения в астрономията и извън нея имат дълга история, водеща до периоди на широкомащабни научни открития. В момента наистина се чувстваме като в един от онези преломни моменти и откритията, направени днес, може да положат основата за бъдещи пробиви, дори и да са след десетилетия. 
И наистина открития като това означават, че JWST прави точно това, което учените искат да прави – разкрива нови, вълнуващи неща за нашата умопомрачително обширна Вселена, отговаряйки на стари въпроси и задавайки нови по пътя си. 

Снимки: JWST

Виж още: Магнити са ключът към производството на кислород за дълги космически пътувания