Ако искате да видите неидентифицирани летящи обекти (НЛО) в небето на САЩ, насочете се на запад.

Изследователи от Университета на Юта искат да проверят как местните фактори на околната среда влияят върху наблюденията на тези НЛО. Понастоящем официално описан като неидентифицирани аномални явления, или НЛО, терминът се отнася до всичко, наблюдавано в небето, което не може лесно да бъде приписано на природни явления или открито описана технология.

Анализът на докладите, регистрирани през последните няколко десетилетия, и измерванията на характеристики като покритието на небето и условията на осветяване показаха, че повечето горещи точки могат да бъдат открити предимно в по-слабо осветени и по-открити щати като Вашингтон, Невада и Ню Мексико.

"Западът има историческа връзка с НЛО - Зона 51 в Невада, Розуел в Ню Мексико, а в Юта имаме ранчото Skinwalker в басейна на Юинта и военната дейност в полигона на американската армия Dugway Proving Ground", казва географът Ричард Медина от Университета на Юта.

"Освен това има и многобройна общност на открито, която целогодишно почива в обществените земи. Хората са навън и гледат към небето."

Изследователите се заемат с 98 724 наблюдения, регистрирани от Националния център за докладване на НЛО (NUFORC) между 2001 и 2020 г. NUFORC приема доклади в писмен вид, по телефона и по интернет.

За всяко наблюдение са оценени две условия: потенциал за наблюдение на небето (като се вземат предвид облачността и светлинното замърсяване) и потенциал за присъствие на обекти в небето (въз основа на това колко летища и военни бази има наблизо).

"Идеята е, че ако имате възможност да видите нещо, тогава е по-вероятно да видите необясними явления в небето", казва Медина.

По-малко наблюдения са регистрирани в югоизточната част на САЩ и в централните равнини на страната, като в същото време са забелязани достоверни връзки между струпванията на наблюдения и търговския и военния въздушен трафик.

Хората изглежда забелязват общи технологии при условия, които затрудняват възприемането им като такива, каквито са в действителност. Възможността да се сигнализира кога е вероятно това да се случи ще помогне при идентифицирането на аномалии, които се нуждаят от разследване, независимо дали са заплахи за националната сигурност, необичайни атмосферни явления или дори космически туристи.

От ракетите на SpaceX до потребителските дронове - в небето има повече технологии от всякога. Наличието на данни за това кои фактори влияят на наблюденията и къде е най-вероятно да се случат, ще бъде полезно, за да се разбере какво точно се съобщава.

"Има много фактори, които могат да допринесат за докладването на аномални обекти", казва географът Саймън Брюър от Университета на Юта.

"Като изследваме пространственото разпределение на докладите и как те се отнасят към местната среда, се надяваме да осигурим известен географски контекст, който може да помогне за разрешаването или разбирането на докладите както от обществеността, така и във военните среди."

Снимка: Unsplash/Medina, Brewer, & Kirkpatrick., Scientific Reports, 2023

Виж още: За да удължите живота на литиево-метална батерия за електромобил, просто я изхабете и я оставете да престои

 

 

Тагове: