Blue Origin се прицелва от ниска земна орбита чак до Марс.

НАСА даде поръчка на Blue Origin за стартиране на мисия на Марс, известна като Escape and Plasma Acceleration and Dynamics Explorers (ESCAPADE). Агенцията обяви поръчката в изявление, публикувано в четвъртък (9 февруари).

Двойният космически кораб трябва да бъде изстрелян в края на 2024 г. на борда на предстоящата ракета New Glenn на Blue Origin, ако приемем, че бустерът е готов навреме и ще изведе компанията отвъд суборбиталните сфери, където лети сега.

ESCAPADE е планирана да изследва магнитосферата, магнитната зона на атмосферата на Червената планета, с двоен кораб, проектиран от Rocket Lab. Два космически кораба в орбита на Марс ще наблюдават как слънчевият вятър (заредени частици от Слънцето) разкъсва атмосферата в продължение на векове, изтънявайки я значително.

Резултатите от мисията биха могли да позволят на учените да научат повече за това как планетата е станала толкова суха с течение на времето, тъй като изглежда, че преди милиарди години марсианската вода е текла изобилно по повърхността.

Blue Origin е част от малка група компании, които са били разглеждани за проекта. НАСА я избра от краткия списък на агенцията за рисков клас придобиване на самостоятелен и споделен превозен капацитет (Venture-Class Acquisition of Dedicated and Rideshare, или VADR) от 13 компании, формулиран през 2022 г. Финансовите подробности за договора от четвъртък не бяха публикувани от НАСА, но специализираният сайт SpaceNews казва, че той е на стойност 20 милиона долара въз основа на данните за държавни договори.

VADR е платформа за „нови възможности за научни и технологични полезни товари и насърчаване на нарастващ пазар за комерсиално стартиране в САЩ“ според документацията на НАСА. През 2022 г. НАСА възложи на Phantom Space Corp. четири мисии от клас cubesat като част от VADR; тези изстрелвания са планирани за 2024 г. на ракетата Daytona на Phantom.

Blue Origin извежда в орбита както хора, така и полезни товари с по-малка суборбитална ракета, наречена New Shepard. Бустерът претърпя аномалия при изстрелването на 12 септември 2022 г., спирайки всички изстрелвания. Компанията не е предоставила подробности за разследването през петте месеца, откакто е възникнал проблемът.

Когато бъде готов, New Glenn ще се предлага в два варианта, двустепенен и тристепенен, за насочване към орбиталното пространство и извън него. Предвижда се височината да достигне 95 метра, или пет пъти повече от 18-те метра на New Shepard.

Снимка: Rocket Lab USA/UC Berkeley

Виж още: В Китай роботи вече произвеждат клонирани прасета и животът няма смисъл

 

Тагове: