Космическият телескоп на NASA "Джеймс Уеб" може би е открил предварителни доказателства за признаци на живот на далечна планета. Става въпрос за молекула, наречена диметилсулфид (DMS), която на Земята се произвежда само от живи организми.

Изследователите подчертават, че откритието на планетата, отдалечена на 120 светлинни години, не е "стабилно" и са необходими повече данни, за да се потвърди наличието му.

В атмосферата на планетата са открити също метан и CO2.  Откриването на тези газове може да означава, че планетата, наречена K2-18b, има воден океан.

Професор Никку Мадхусудхан от Университета в Кеймбридж, който е ръководител на изследването, заяви пред BBC News, че целият му екип е бил "шокиран", когато е видял резултатите.

"На Земята DMS се произвежда само от живота. По-голямата част от него в земната атмосфера се отделя от фитопланктона в морската среда", казва той.

Но професор Мадхусудхан определя откриването на DMS като несигурно и заяви, че ще са необходими повече данни, за да се потвърди наличието му. Тези резултати се очакват след една година.

"Ако се потвърди, това ще бъде огромно събитие и аз чувствам отговорност да се справим с него, ако правим такова голямо твърдение."

За първи път астрономите откриват възможността за наличие на DMS в планета, която обикаля около далечна звезда. Но те се отнасят към резултатите предпазливо, като отбелязват, че твърдението, направено през 2020 г., за наличието на друга молекула, наречена фосфин, която би могла да се произвежда от живи организми в облаците на Венера, беше оспорено година по-късно.

Въпреки това д-р Робърт Маси, който е независим от изследването и заместник-директор на Кралското астрономическо дружество в Лондон, заяви, че е развълнуван от резултатите.

"Бавно се приближаваме към момента, в който ще можем да отговорим на големия въпрос дали сме сами във Вселената или не", казва той.

"Оптимист съм, че един ден ще открием признаци на живот. Може би това ще е така, може би след 10 или дори 50 години ще имаме доказателства, които са толкова убедителни, че това е най-доброто обяснение."

"Джеймс Уеб" е в състояние да анализира светлината, която преминава през атмосферата на далечната планета. Тази светлина съдържа химическия подпис на молекулите в нейната атмосфера. Детайлите могат да бъдат разчетени чрез разделяне на светлината на съставните ѝ честоти - подобно на призма, която създава спектър на дъгата. Ако части от получения спектър липсват, той е бил погълнат от химикали в атмосферата на планетата, което позволява на изследователите да открият нейния състав.

Постижението е още по-забележително, тъй като планетата е отдалечена на повече от 1.1 милиарда километра, така че количеството светлина, което достига до космическия телескоп, е незначително.

Снимка: Unsplash

Виж още: Марсоходът на NASA произвежда достатъчно кислород, за да поддържа живота на едно куче за 10 часа