Определено всички са отправили поглед към небето и има защо: оказва се, че и там се е създал трафик, който трудно може да се овладее. По данни на Spectrum News 13 министърът на транспорта на САЩ Пийт Бютигиг е заявил своите опасения относно нарастващия обем от полети над Флорида. "Във Флорида, където затварянето на въздушното пространство за изстрелване на комерсиални космически апарати вече се случва достатъчно често, за да повлияе забележимо на разписанията на авиокомпаниите, ние ангажираме космическия сектор да запази повече прозорци за изстрелване, свободни от пиковите периоди на полетите", споделя Бутигиг. 


Според пилота капитан Шем Малмквист все повече търговски изстрелвания в процъфтяващия частен космически сектор наистина засилват общото усещане за хаос на летищата. 
"Ако вземете SpaceX, те изстрелват сателити, които трябва да бъдат в определена орбита, не можете просто да се забавите с няколко часа и да ги накарате да заемат определена позиция", каза Малмквист.
Въпреки че не са лишени от доказателства, тези коментари може да крият "тъмни" истории от миналото. Трябва да се отбележи, че Бютигиг и преди е имал пререкания с Илон Мъск по отношения предложението за данъчни кредити на хората, закупили електрически превозни средства от определени автомобилни компании (към тогавашния момент Tesla не е била сред тях). Макар че по-късно министърът на транспорта отдаде дължимото на Мъск за това, че е помогнал за превръщането на електромобилите във "възможни в Америка", той все пак продължи да се противопоставя на маневрите на многохилядния изпълнителен директор, включително на предложението му за Hyperloop.  
След това пък беше подложен на обществени коментари и функцията на Tesla, която по никакъв начин според Бютигиг не трябвало да бъде наричана "Автопилот". Съответно става ясно, че намеците за въздушен трафик са насочени конкретно към SpaceX - факт, който отклонява вниманието от реалния проблем и го превръща в нещо доста подобно на "квартална свада".  

Снимки: Unsplash

Виж още: Странни звуци, записани високо в земната атмосфера, объркват учените