Луксозното имение за 7.77 милиона долара, наречено Reflection Manor, което в момента е обявено за продажба на бреговете на Маями, е прекрасно. С шест спални и шест и половина бани, то се намира на 550 квадратни метра и е разположено на парцел от 1200 квадратни метра; разполага със стая за игри, спа крило, покрита тераса и др.

Но тези характеристики, макар и впечатляващи, не са това, което го отличава, поне не в град като Маями. Това, което привлича заглавията, е, че идва с цифрова реплика, прикрепена към NFT - макар и в метавселена, наречена Alpha City, която всъщност все още не е стартирана. Все пак хората, които се опитват да продадат имението, настояват, че то ще струва цяло състояние.

„Това не е само къща за 7 милиона долара, но искам да ви кажа, че сте купили виртуални недвижими имоти“, посочва Хорхе Гуиноварт, разработчик на недвижими имоти и крипто предприемач, който стои зад проекта. „След две до три години, когато метавселената е напълно отворена, имате виртуална собственост, която може да струва също един милион, дори два милиона долара.“

Разбира се, всичко е възможно. Но продажбата на дигитална къща в дигитален свят, който все още не съществува, изглежда прекалено имагинерно.

В случай че сте готови да повярвате на предложението, на теория то е интересно. Alpha City казва, че ще предлага пазаруване, събития и срещи; ще можете да започнете малък бизнес, да бъдете домакин на собствено събитие или да направите няколко виртуални консултации.

Това е, което брокерът на имота Жулиет Силвър вярва, че Reflection Manor и неговият дигитален близнак въплъщават. За разлика от метавселените, фокусирани върху игрите, които вече съществуват, като Fortnite, те са избрали подхода на Зукърбърг - макар и с луксозен привкус на Маями - към бъдещето на интернет: реализъм. Те искат Alpha City да се чувства като издигнато продължение на реалния свят, дигитална среда, която се слива без усилие с реалния живот.

„Това наистина е много по-безпроблемна връзка между реалния свят и виртуалния свят“, казва Силвър. „И естетиката наистина не е игра или просто базирана на аватар на герой. Постройките наистина се основават на естетиката на красив модерен град.“

Важно е да се отбележи, че нито виртуалните къщи, нито виртуалните недвижими имоти са нещо ново. Виртуалните имоти се купуват и продават от години, включително в игри като Roblox.

Но това, по което Reflection Manor се различава от тези проекти, е, че всъщност получавате истинска, осезаема къща. Така това е една част обещание, една част залог и една част бонус за реалната сделка. Вместо да зависят за стойността на дигитален актив само от рекламата, хората зад този проект са го прикрепили към един от най-сигурните инвестиционни залози в историята: недвижими имоти.

Снимка: Sotheby's International Realty

Виж още: Diablo Immortal изглежда като всичко, което бихте искали от Diablo на телефона (ВИДЕО)