Произходът на открития през 2016 г. астероид Камо'оалева е загадка, но астрономите смятат, че той може да е парче от Луната. Нов анализ дори идентифицира кратера, от който може да е бил издълбан.

Използвайки числени симулации, екип, ръководен от астронома Ифей Дзяо от Университета Цинхуа в Китай, е определил свойствата на кратера, който най-вероятно е трябвало да произведе астероида, и е открил реален такъв, който отговаря на тези свойства: кратера Джордано Бруно на обратната страна на Луната.

"Изследвахме процесите за миграция на лунни фрагменти, предизвикани от удари, в земното ко-орбитално пространство и представихме подкрепа за възможния произход на Камо'оалева от образуването на кратера Джордано Бруно преди няколко милиона години", пишат изследователите в своята статия.

"Това би свързвало пряко определен астероид в Космоса с неговия кратер източник на Луната и предполага съществуването на още малки астероиди, съставени от лунен материал, които тепърва ще бъдат открити в околоземното пространство."

В сравнение с повечето планети в Слънчевата система Земята е сравнително бедна на естествени спътници. Въпреки че е гигант, що се отнася до луните, единственият естествен спътник, който споделя нашата орбита, изглежда доста самотен. Все пак е изненадващо трудно да се видят нещата в Космоса, дори и да са наблизо, и ние сме склонни да пренебрегваме допълнителните "минилуни", които се подвизават в близост до нас.

Камо'оалева е нещо като плакат на семейството в сянка на нашата планета. Тя се подвизава поне от векове, споделяйки орбиталната близост на Земята със Слънцето. А разстоянието му от Земята варира значително, което означава, че би било особено неуловимо.

В крайна сметка я открихме, очевидно, и тя представляваше малка загадка. Но миналата година учените публикуваха препринт статия с много правдоподобно обяснение.

Начинът, по който Камо'оалева отразява светлината, и цветът ѝ са много сходни с тези на лунната повърхност и съвсем не приличат на други близки до Земята астероиди. В съчетание с внимателно изследване на орбиталните ѝ свойства те стигат до заключението, че странната скала някога е била част от Луната.

Сега Дзяо и колегите му са направили още една стъпка напред в анализа, като са използвали физическите и орбиталните свойства на астероида, както и модели на лунни удари, за да разберат откъде е дошъл той. Например, тъй като Камо'оалева има доста бързо въртене, той трябва да е доста солидна буца. В противен случай би се разпаднал на пръски от фрагменти. Тъй като е монолит, може да се предположи, че е изкопан като едно парче, а не като сбита купчина от свободни отломки, изхвърлени от удар.

Работата в обратна посока предполага удар, който е оставил кратер, по-голям от около 10 до 20 километра.

Близките до Земята астероиди не са склонни да се задържат в близост до Земята за повече от около 100 милиона години, което означава, че Камо'оалева трябва да е по-млад от това. При удар с размерите, необходими за изтръгването на астероида, също биха се образували отломки, които се очаква да се задържат наоколо около 10 милиона години. Тъй като не сме открили такива отломки, това означава, че Камо'оалева е на възраст между 10 и 100 милиона години.

На Луната няма много кратери, които да отговарят на изискването за размер и които също така да са по-млади от 100 милиона години. Има няколко десетки кандидати, но кратерът Джордано Бруно с диаметър 22 км и възраст под 10 млн. години е най-добрият от тях, установяват изследователите.

"Ясно е, че най-големите и най-млади кратери са по-вероятни източници, тъй като те произвеждат повече избягали фрагменти, които все още остават в Космоса или в коорбиталната област на Земята", пишат те. "И наистина Джордано Бруно е единственият възможен кратер източник, отговарящ на този критерий."

Съставът на пироксена по стените и ръба на кратера е сходен със състава на Камо'оалева и до 400 фрагмента с размерите на Камо'оалева биха били изхвърлени от мястото при удара на астероид с диаметър само 1.66 км.

Симулациите сочат, че повечето от тези фрагменти ще бъдат изхвърлени от коорбиталното пространство на Земята до 10 милиона години след удара, но е напълно възможно редки изключения да останат и да се окажат в орбита, подобна на тази на Камо'оалева.

Доказателствата далеч не са категорични, но скоро ще можем да разберем това. Тук, на Земята, имаме лунни метеорити, които са свързани с кратера Джордано Бруно.

Китайската национална космическа администрация планира да изстреля следващата година Tianwen-2 - мисия за вземане на проби от астероид, която ще изследва Камо'оалева, ще вземе проба и ще я остави тук, за да я проучат земните учени. Може би дори бъдещи мисии ще открият какво се е случило с останалите скали, които са излетели в Космоса заедно с Камо'оалева.

Снимка: Unsplash/NASA/Goddard/Arizona State University

Виж още: Най-опасното растение в света може да предизвика мисли за самоубийство, след като някой го докосне