Пресъздаването на лицето на неандерталец предизвика интерес в целия свят - не само заради силната прилика с човешката физиономия днес, но и поради доброто настроение, което излъчва дори 70 000 години след смъртта си. Това, което почти всеки моментално разпознава, е, че този човек, по прякор „Крейн“, който дори не е бил Homo Sapiens, има магнетична личност, която все още излъчва чар през хилядолетията.

Както съобщава Live Science, експерти от Kennis & Kennis Reconstructions пресъздадоха лицето на младия неандерталец от парче череп, открито от Северно море край бреговете на Холандия преди двадесет години.

Използвайки това, което вече са знаели за здравата костна структура на неандерталците, изследователите също са събрали информация от други открити черепи и данни относно цвета на очите, кожата и косата им, за да помогнат за възстановяването на ухиленото лице на неандерталеца. Смята се, че е живял в района Doggerland, който някога е бил суша, но сега образува морското дъно в Северно море между Обединеното кралство и континентална Европа. Той е починал между 50 000 и 70 000 години преди нашето време според изследователите. Анализ на черепа му, който включваше част от емблематичната повдигната кост на неандерталец, показа, че диетата му е пълна с месо.

Интересното е, че мъжът също страда от малка интрадиплоична епидермоидна киста над едната вежда. Разположени в кожните слоеве, такива тумори обикновено са бавно растящи и доброкачествени. Художниците решиха да пресъздадат човека, тумора и всичко останало, за да покажат, че древното човечество страда от много от същите болести, които познаваме днес. Откритието е първият път, когато този вид тумор е документиран в останките на неандерталците.

Сега изложен в холандския Национален музей на антиките, бюстът на Крейн се присъединява към този на други личности от историята, чиито древни останки са открити и чиито лица са пресъздадени от холандските братя Кенис и Кенис, които връщат такива хора към живота.

Снимка: Facebook/Archaeology Magazine

Виж още: NASA надзърна в сблъсъка, който ще доведе до гибелта на нашата галактика