Учените отдавна си мечтаят лесно да закърпват сърдечна тъкан, която е увредена в резултат на сърдечни удари. Сега техните мечти могат да станат реалност благодарение на изследователи от Университета в Минесота. Те са използвали 3D биопринтиране за създаване на пластир в помощ на възстановяването на увредено сърце.

Този пластир използва 3D сканиране на структурните протеини на сърдечната тъкан. Моделира се тъкан чрез 3D принтиране с естествени за сърцето протеини върху матрица и интегриране на сърдечни клетки, извлечени от стволови клетки на възрастен човек. Така учените могат да наподобят структурата на истинска сърдечна тъкан с размер един микрометър.

„Ние бяхме доста изненадани колко добре работи, имайки предвид сложността на сърцето“, каза професор Бренда Огл, биомедицински инженер в Университета на Минесота. „Бяхме окуражени да видим, че клетките са се подредили в скелето и показаха непрекъсната вълна на електрически сигнал, преминаващ през пластира.“

Пластирът е бил тестван с мишка, след симулиране на сърдечен удар и изследователите са открили, че той е довел до подобряване в работата на сърцето след един месец.

„Това е важен напредък в лечението на причина номер едно за смъртността в САЩ. Ние смятаме, че можем да увеличим това до лечение на сърца на по-големи животни и дори може би хора през следващите няколко години“, казва още професор Огл.