Учебниците по география учат, че съществуват седем континента, макар че геолозите често събират Европа и Азия в един суперконтинент Евразия, което ги прави шест. Ново проучване на земната кора обаче идентифицира нов континент, наречен Зеландия, който буквално се бил под носа ни в продължение на хилядолетия.

Група от 11 учени твърдят, че Нова Зеландия и Нова Каледония не са просто верига от острови, а част от една плоча на континентална кора с площ от 4.9 милиона кв.км, отделно от Австралия. Тя представлява район в югозападната част на Тихия океан, който някога е бил част от древния суперконтинент Гондвана, а днес 94 процента от него са потопени.

Концепцията за континента Зеландия всъщност не е нова. Първоначално терминът е въведен само за удобство, а геолозите са подозирали, че двата острова могат да бъдат част от микроконтинент или континентален фрагмент.

"Това не е внезапно откритие, а постепенно натрупване на факти. Допреди десетина години просто нямаше как да съберем достатъчно данни за тази интерпретация", пишат учените, цитирани от Business Insider.

Виж още: Учени твърдят, че октоподите са с извънземен произход