Стареенето е необратим и естествен процес, който обаче поставя огромни предизвикателства пред човечеството. Според прогнозите към 2050 г. за пръв път в нашата история броят на хората над 65 години ще е равен на този на децата под 15 години.

Тази демографска промяна води до безпрецедентни нива на стрес както върху личното ни здраве, така и върху общественото здравеопазване.

Ново проучване, публикувано в сп. Nature, разкрива, че стволовите клетки в определена част на мозъка са главният регулатор на стареенето. В резултат учените дори са успели да забавят и ускорят този процес у мишки, като трансплантират или премахват стволови клетки от региона.

Така учените заключават, че въпреки че здравословното хранене и физическата активност са важни за човешкото здраве, генетиката отчасти е отговорна за темповете на остаряване и продължителността на живота ни.

Загубата на тези стволови клетки учените свързват тясно с понижени способности в паметта, обучението, мускулната издръжливост и общуването.

Учените са открили, че пет процента от хората стареят с по-бърза биологична скорост, което води до по-кратка продължителност на живота. Ускореното стареене увеличава риска от преждевременна смърт на всяка възраст.

Тагове: