Изследователи от университета в Западен Сидни, Австралия, са се обединили с технологичните гиганти Intel и Dell, за да създадат огромен суперкомпютър, предназначен за симулиране на невронни мрежи с мащаба на човешкия мозък. Те твърдят, че компютърът, наречен DeepSouth, е способен да емулира мрежи от неврони с ускорение от 228 трилиона синаптични операции в секунда, което го изравнява с приблизителната скорост, с която човешкият мозък извършва операции.

Проектът беше обявен на семинара NeuroEng тази седмица, организиран от Международния център за невроморфни системи (ICNS) в Западен Сидни - форум за светила в областта на компютърната неврология.

След като започне да функционира през април следващата година, DeepSouth може да предостави на изследователите несравним поглед върху начина, по който човешкият мозък обработва информация.

"Напредъкът в разбирането ни за това как мозъкът изчислява с помощта на неврони, е възпрепятстван от неспособността ни да симулираме мрежи, подобни на мозъка, в голям мащаб", казва в изявление директорът на ICNS и професор от Западен Сидни Андре ван Шайк.

Вместо да се стремят DeepSouth да се превърне в най-мощния конвенционален суперкомпютър в света, изследователите се стремят да симулират мрежата от неврони на мозъка с помощта на "невроморфна система, която имитира биологични процеси", се казва в съобщението за пресата.

Те твърдят, че резултатът е по-ефективен и по-малко енергоемък суперкомпютър, създаден от нулата, за да симулира синаптичната активност в човешкия мозък. На прост език, невроморфните компютри включват извършването на много операции наведнъж, като същевременно се преместват само много малко данни, което ги прави и много по-малко енергоемки.

"Симулирането на невронни мрежи на стандартни компютри, използващи графични процесори (GPU) и многоядрени централни процесори (CPU), е твърде бавно и енергоемко", обяснява Ван Шайк в изявлението си. "Нашата система ще промени това."

Изследователят и неговият екип се надяват да "напреднат в разбирането ни за мозъка и да разработят приложения за изчисления в мозъчен мащаб в различни области, включително сензорика, биомедицина, роботика, космос и широкомащабни приложения за изкуствен интелект".

Например технологията може да доведе до разработването на усъвършенствани интелигентни устройства или да позволи на моделите на ИИ да консумират по-малко енергия.

Други изследователи вече също са развълнувани от това, което може да съдържа бъдещето на DeepSouth.

Снимка: Unsplash

Виж още: Специална протеза за ръка осигурява усещане за топлина и студ