Въпреки че сега Марс изглежда сух и безплоден свят, на повърхността му има значителни доказателства, които сочат наличието на течаща вода в миналото. Тези доказателства включват наличието на пресъхнали речни корита, остатъци от древни океански и езерни дъна и долини, белязани от водна ерозия.

А сега орбиталният апарат на Европейската космическа агенция откри категорични доказателства за голям обем лед, концентриран около марсианския екватор. Ако се разтопи, този огромен леден резервоар би могъл да покрие целия марсиански пейзаж с 1.5 до 2.7 метра вода.

Според съобщението на ЕКА това е "най-многото вода, откривана някога в тази част на Марс, и е достатъчна да запълни Червено море на Земята".

Орбиталният апарат "Марс Експрес" установи признаци на слоеве воден лед, простиращи се на няколко километра под повърхността в мистериозния екваториален регион, известен като формацията Medusae Fossae (MFF).

Особеностите на състава на MFF отдавна озадачават планетарните учени. Тя демонстрира различни ветровити черти, които се простират на стотици километри.

Преди 15 години "Марс Експрес" за първи път идентифицира MFF, разкривайки големи отлагания, които достигат дълбочина до 2.5 км. Това откритие подсказа, че МФФ е относително прозрачен за радарите и има ниска плътност - признаци на ледени отлагания. Ранните наблюдения обаче не дадоха яснота дали тези отлагания се състоят от вятърно разнасян прах, вулканична пепел или наистина от ледени слоеве.

Новите радиолокационни наблюдения вече спомогнаха за определяне на състава.

"Проучихме отново MFF, като използвахме по-нови данни от радара MARSIS на Mars Express, и установихме, че отлаганията са дори по-дебели, отколкото смятахме: до 3.7 км", казва Томас Уотърс от Смитсоновия институт в САЩ, водещ автор на новото изследване.

"Вълнуващо е, че радарните сигнали съвпадат с това, което очакваме да видим от слоест лед, и са подобни на сигналите, които виждаме от полярните шапки на Марс, за които знаем, че са много богати на лед", допълва Уотърс.

Последните открития сочат наличието на слоеве, състоящи се от прах и лед, като "защитният слой" от сух прах или пепел е дълбок няколкостотин метра.

Екипът подчертава, че обширните ледени запаси в близост до екватора не биха могли да се образуват при сегашния суров климат на планетата. Вместо това те трябва да са се образували по време на предишна климатична епоха.

"Този последен анализ поставя под въпрос разбирането ни за образуването на Medusae Fossae и повдига колкото въпроси, толкова и отговори", казва в съобщението Колин Уилсън, учен от проекта на ЕКА за "Марс Експрес".

"Преди колко време са се образували тези ледени отлагания и какъв е бил Марс по това време? Ако се потвърди, че това е воден лед, тези масивни депозити ще променят разбирането ни за историята на климата на Марс. Всеки резервоар на древна вода би бил интересна цел за човешко или роботизирано изследване", допълва Уилсън.

Снимка: Unsplash/Caltech/JPL Global CTX Mosaic of Mars/Smithsonian Institution

Виж още: Мобилните игри изкарват повече от РС и конзолните, взети заедно