Астрономите, използващи обсерваторията IceCube, която се намира дълбоко в ледовете на Южния полюс, са открили седем неуловими и екзотични "призрачни частици", които преминават през Земята. Сигналите сочат, че тези частици са астрофизични тау неутрино; те действат като важни пратеници между мощни, високоенергийни небесни събития и нас.

Неутриното е частица без заряд и почти без маса, която преминава през Космоса със скорост, близка до тази на светлината. Колкото и да е странно, поради тези параметри неутриното почти не взаимодейства с нищо. Всъщност около 100 трилиона от тях преминават през телата ни всяка секунда. Ние просто не можем да го усетим. Ако бяхте детектор на неутрино с размерите на човек, щеше да ви се наложи да чакате около 100 години, за да може неутрино да взаимодейства с частица в тялото ви. Ето защо не без основание неутриното е наричано "призрачна частица".

Високоенергийните неутрино от космически източници на ръба на Млечния път се наричат "астрофизични неутрино" и биват три вида или поколения: електронни неутрино, мюонни неутрино и тау неутрино. Както може да се очаква, всички тези фантомни частици са изключително неуловими, но мисията на IceCube е да ги открие. През 2013 г. обсерваторията направи първото си откриване на астрофизични неутрино, а сега изглежда, че е открила по-специално астрофизични тау неутрино, които биха могли да послужат като изцяло нов вид космически пратеник.

"Откриването на седем кандидат-неутрино събития в данните, съчетано с много ниското количество очакван фон, ни позволява да твърдим, че е много малко вероятно фонът да е заговорничил, за да създаде седем фалшиви тау неутрино", казва в изявление Дъг Коуен, съръководител на изследването и професор по физика в Държавния университет на Пенсилвания. "Откриването на астрофизични тау неутрино също така осигурява силно потвърждение на по-ранното откритие на IceCube на дифузния поток от астрофизични неутрино."

Разбирането на осцилациите на неутриното би могло да бъде ключът към определянето на начина, по който се генерират тези призрачни частици, какви събития ги задвижват в пространството и каква е причината за преминаването им към следващи поколения с течение на времето.

"Като цяло това вълнуващо откритие е свързано с интригуващата възможност да се използват тау неутрино за разкриване на нова физика", заключава Коуен.

Снимка: Unsplash/Jack Pairin/IceCube Collaboration

Виж още: Приложение от времето на Windows 95 се надсмива над очаквания супербъг Y2K38