Сблъсък с комета, случил се преди 55 милиона години, може да е помогнал на бозайниците да станат доминиращата форма на живот на нашата планета. До този извод са стигнали група американски учени, които считат, че ударът от кометата е поставил началото на процес на светкавично глобално затопляне, свързан с експанзията на бозайниците по време на епохата еоцен.
 
Доказателство, което учените излагат в подкрепа на тезата си, са сферични фрагменти от стъкло, за които се предполага, че са се образували, когато нагорещени отломки от удар се втвърдяват във въздуха. Новата теория е свързана с известното обяснение за падането на огромен астероид на полуостров Юкатан преди 66 милиона години, което е довело до унищожаването на динозаврите.  

Учените вярват, че подобен удар, но вече в Атлантическия океан, е довел до внезапно отделяне на въглероден диоксид и парникови газове, които са затоплили значително планетата. Според новата концепция глобалната температура на Земята се е увеличила с 6 градуса Целзий за по-малко от 1000 години. Тази топлина създава необходимите условия за широкото разпространение на бозайниците в нови части на света, завършва Slash Gear.

Виж още: Фермерите ще използват изкуствен интелект за установяване заболяванията на растенията