Производителят на носими джаджи Oura ще се опита да прогнозира разпространението на COVID-19 с ново устройство, разработено заедно с института по неврология на университета на Западна Вирджиния. Комбинирайки носимите джаджи с AI модел за предвиждане, учените могат да улавят симптоми като температура, кашлица и умора 24 часа преди да настъпят. С новото устройство екипът се надява да прогнозира до три дни напред.

Това ще даде възможност за ранна диагностика на вируса и ограничаване на неговото разпространение между лекарите, пациентите и техните семейства.

Джаджата на Oura има биометрични сензори, които измерват телесната температура, както може да улавя и психологически промени в резултат на стрес и безпокойство.  Умният пръстен на Oura вече е използван в проучвания за хронична болка, зависимостта към наркотици, стареене и др.

Университетът на Калифорния в Сан Франсиско вече използва пръстените на Oura със своя алгоритъм, за да следи жизнените показатели на 2000 лекари в спешни отделения. Простотата на носимите устройства ще позволи да бъдат уловени леки сигнали на инфекцията, така че хората да се изолират по-бързо и да спрат разпространението на вируса.

Bиж още: Свържете се с близките през Messenger и от домашното PC