В началото на този месец Blue Origin обяви търг за първото свободно място на предстоящия полет на кораба New Shepаrd през юли. След 7-дневно наддаване вече знаем каква е цената, даваща достъп до заветната седалка, и тя е голяма.

Търгът беше обявен по случай 60-ата годишнина от полета на космонавта Алан Шепард, а събраната сума ще отиде във фондацията Club for the future на Blue Origin. Всъщност процедурата се състои от три части, като първата бе наддаването, което току-що приключи. Първоначално желаещите можеха да дадат всякаква сума над 50 долара, но ако искат да продължат борбата, трябва да надминат най-високата към дадения момент цена. Сумата бързо надмина 2 милиона долара и в момента вече е 3.5 милиона долара. След 10 юли процесът навлиза във втората си част.

Победителят от крайното наддаване ще има възможността да полети с първия полет с екипаж на Blue Origin, насрочен за 20 юли.

Изведената с New Shepаrd капсула трябва да достигне Линията Карман, която е приета за граница между земната атмосфера и открития Космос. Тя се намира между мезосферата и термосферата и когато бъде достигната, капсулата ще започне своя обратен път към Земята.

Снимка: Space Explored

Виж още: Новото безжично зареждане на Xiaomi е пет пъти по-бързо от това на iPhone 12 (ВИДЕО)