Тази седмица федералното правителство в САЩ възложи на екип, който включва авиогиганта Boeing, договор за изграждане на прототип на 300-киловатово лазерно оръжие за американската армия. Военните ще „демонстрират“ дизайна някъде следващата година.

Прототипът ще „произведе смъртоносна мощност, по-голяма от всичко, което е въведено до момента“, заяви General Atomics Electromagnetic Systems, другата компания, работеща по проекта. Тази технология представлява възможност за истински скок напред за въздушна и противоракетна отбрана, която е необходима, за да подкрепи усилията на армията за модернизация и да победи заплахите от следващо поколение в едно модерно бойно пространство, което надхвърля традиционните домейни на сушата, въздуха и водата.

Дори и да е само демонстрация, системата представлява значителна стъпка напред от лазерите, до които военните са имали достъп в миналото. Още през 2014 г. ВМС на САЩ разположиха експерименталната система за лазерно оръжие (LaWS) на USS Ponce. Съобщава се, че тази система може да изведе 30-киловатов лъч, което я прави най-вече полезна за сваляне на дронове и други малки плавателни съдове. Според New Scientist 300-киловатов лазер може потенциално да сваля ракети в допълнение към дронове, хеликоптери и дори самолети.

Съобщението идва в момент, когато глобалната надпревара в оръжията се засилва след успешния опит на Китай на хиперзвукова ракета.

Снимка: GA-EMS, Boeing

Виж още: Оригиналният Apple Watch вече е пенсионер