Едно общоприето виждане гласи, че хората са произлези от маймуните примати, но група учени решават да тестват по неортодоксален начин тази теория, създавайки първото humanzee.

И то изглежда е било успешно създадено в лаборатория, преди да го подложат на евтаназия малко след това, ужасени от това докъде са стигнали. Според известния специалист по еволюционна физиология Гордън Галъп това се е случило в тайна лаборатория, където той работи през 20-те години на миналия век. Неотдавна испански учен заяви, че в лаборатория в Китай успешно е отгледал първия в света хибрид между човек и маймуна. Според Хуан Карлос Изписуа Белмонте хибридният ембрион е бил жизнеспособен и е можел да се роди, ако процесът не е бил прекъснат.

Според Галъп обаче практиката за срастване на хора с нашите роднини примати не е съвсем нова - тъй като процесът е бил опитван през ХХ век. Десетилетия след инцидента Галъп казва пред The Sun: "Един от най-интересните случаи е свързан с опит, направен през 20-те години на миналия век в първия изследователски център за примати в САЩ в Ориндж Парк, щата Флорида.

Осеменили са женско шимпанзе с човешка сперма от неразкрит донор и се твърди, че не само е настъпила бременност, но и че тя е продължила пълноценно и е довела до живо раждане".

След няколко седмици обаче учените започнали да си задават въпроси от морално и етично естество и създанието било умъртвено. Галъп казва, че професорът, който му е казал това, е работил в центъра до преместването му в друг университет в Атланта, щата Джорджия, през 1930 г. Едно възможно приложение на този тип комбиниране е отглеждането на човешки органи за по-късна трансплантация в маймуни. Самият Гордън Галъп е известен с разработването на техниката за "саморазпознаване", която доказва, че приматите могат да се разпознават в огледалото и следователно се самоосъзнават.

Снимка: Unsplash

Виж още: Arm устройствата с Windows вече могат да подкарат над 1200 игри