В някои части на света слънчевата енергия сега е най-евтиният източник на електроенергия в историята благодарение на политиките, насърчаващи растежа на възобновяемата енергия. Това е според нов доклад, публикуван днес от Международната енергийна агенция.

Слънцето е безплатно, но технологията, необходима за превръщането му в използваема електроенергия, може да бъде скъпа. За да насърчат повече хора и компании да преминат към слънчева енергия, страните могат да адаптират своите политики, за да направят закупуването на това оборудване по-достъпно. Днес над 130 държави имат политики, които намаляват разходите за изграждане на нови слънчеви инсталации. Това е първата година, в която Международната енергийна агенция взема предвид тези политики при изчисляването на разходите за слънчева енергия в своя годишен доклад за World Energy Outlook. След това техните оценки за разходите за слънчева енергия паднаха с между 20 и 50 процента на регион в сравнение с миналата година.

Слънчевата енергия е на път да се превърне в „новия крал на доставките на електроенергия“, се казва в доклада, тъй като цените продължават да падат. Очаква се да доминира все повече и повече на пазара през следващото десетилетие, подсилено от глобалните усилия за справяне с изменението на климата.

ЕС например си постави за цел да осигури 32 процента от енергията си от възобновяеми източници до 2030 г.

В повечето страни по света е постоянно по-евтино да се изграждат слънчеви ферми, отколкото нови електроцентрали, работещи на въглища или газ, се казва в доклада. За соларни проекти в мащаб, завършени тази година, средните разходи за производство на електроенергия през целия живот на централата (наречени нивелирани разходи за електроенергия) са между 35 и 55 долара за мегаватчас на някои от най-големите световни пазари - САЩ Европа, Китай и Индия. Само преди четири години средният глобален изравнен разход за слънчева енергия е 100 долара на мегаватчас според данни на Световния икономически форум. Преди около десетилетие беше 300 долара.

За сравнение цената на въглищата в момента варира между около 55 и 150 долара на мегаватчас.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs. робот