NASA сподели доста интересна информация за развитието на космическия телескоп Хъбъл. Астрономите от Парижкия институт по астрофизика го използват за изследване на кълбовидния клъстер NGC 6397, където търсят черна дупка със средна маса. Глобуларните системи, както ги описва NASA, са „изключително плътни звездни системи, в които се намират звезди, които са тясно събрани заедно“.

Астрономите, които изследваха NGC 6397 - Едуардо Витрал и Гари Мамон, и двамата от Парижкия институт, - всъщност търсеха черна дупка със средна маса в този кълбовиден клъстер. Както подсказва името, черните дупки със средна маса са теоретизиран трети тип черни дупки, които попадат между супермасивни черни дупки, които се намират в центровете на галактиките, и черните дупки със звездна маса, които са продукти на звездния колапс. Както отбелязва NASА в публикация в блога днес, има само няколко идентифицирани кандидати за черна дупка със средна маса.

Така че ако Витрал и Мамон успеят да намерят такъв космически обект със средна маса в NGC 6397, това би било огромно откритие. Това, което откриха там обаче, беше нещо съвсем друго.

„Открихме много силни доказателства за невидима маса в плътното ядро ​​на кълбовидния клъстер, но с изненада установихме, че тази допълнителна маса не е „точкова“ (което би се очаквало за единична масивна черна дупка), а разширена до няколко процента от размера на клъстера", казва Витрал.

По-нататъшният анализ на движенията на звездите - който се изготвя в продължение на няколко години - показа, че тази допълнителна маса всъщност е колекция от по-малки черни дупки със звездна маса.

Използвахме теорията за звездната еволюция, за да заключим, че по-голямата част от допълнителната маса, която открихме, е под формата на черни дупки“, казва Мамон.

И така, въпреки че учените не намериха търсената дупка, която според тях се намира в центъра на NGC 6397, те все пак направиха вълнуващо откритие, тъй като за първи път колекция от черни дупки със звездна маса бе открита в центъра на плътен кълбовиден клъстер като този. Вижте видеото, вградено по-долу, за повече информация за това откритие, както и някои по-красиви изображения на NGC 6397.

Снимка: NASA

Виж още: Kриптовалутата Libra на Facebook може да дебютира в ограничена форма в началото на 2021 г.