Ако имате идеи за създаването на интересни нови космически технологии, NASA току-що направи това малко по-възможно. Американската агенция даде свободен достъп до цели 56 патентовани технологии, които вече са обществено достояние. Това означава, че могат да бъдат използвани както за комерсиални, така и за лични цели без никакви ограничения.

Нещо повече, за да се ориентирате по-лесно в богатата база данни от разсекретени технологии, NASA предлага и комплексна търсачка, която включва не само новите 56 патента, но и хиляди по-стари, които вече са изтекли и са със свободен достъп, припомня SlashGear. Според агенцията много от тях могат да имат широко приложение и да помогнат на млади компании да стартират собствени комерсиални проекти. Използвайки вече доказани технологии, те могат да си спестят време и пари и вместо да се мъчат да разработват собствени и скъпи алтернативи, компаниите ще могат да пристъпят направо към конкретните си планове.

Сред 56-те патента има методи за изработване на двигатели, ракетни компоненти и др. NASA се надява, че те могат да бъдат използвани от компании, които след това да търсят партньорство за съвместна дейност с агенцията.

Виж още: SpaceX успя да приземи успешно ракетата си за втори път

Тагове: