Оглавяваната от Илон Мъск компания SpaceX записа поредно важно постижение, след като рано тази сутрин българско време успя да приземи успешно ракетата си Falcon 9 на своя кораб дрон в открито море.

Това стана, след като ракетата бе използвана за изстрелването на японския комуникационен сателит JCSAT-14 от космодрума в Кейп Канавъръл, щата Флорида, и е вторият пореден път, когато сложната процедура по връщането на ракетата преминава успешно. Най-напред това стана през април, след като Falcon 9 изведе пратка, съдържаща оборудване за Международната космическа станция.

Днешната мисия обаче е още по-значителна, тъй като за разлика от Международната космическа станция, която е на около 300 километра над Земята, сателитът трябваше да бъде изведен на значително по-голямо разстояние и съответно връщането на ракетата бе много по-трудна задача. Нейната успешна реализация обаче показва, че SpaceX определено е с една крачка по-близо до целта си да използва многократно своите рaкети и да спести милиони долари при последващите полети.

Виж още: Ето какво става, когато поставите GoPro камера върху ракета

Тагове: