Тази вечер SpaceX ще се опита да стартира амбициозната си космическа инициатива за интернет достъп, известна като Starlink, чрез пускането на първите 60 сателита от почти 12 000 планирани в ниска орбита над Земята. Тези първи сателити нямат всички възможности, които завършените сателити би трябвало да имат, но тяхното пускане ще постави началото на Starlink и ще помогне на SpaceX да научи какво е необходимо, за да оперира с голям брой компоненти в Космоса.

SpaceX забави старта от сряда непосредствено преди излитането поради силен вятър над космодрума. Компанията ще опита отново в четвъртък, 16 май.

От последните минути: Полетът бе отложен за 17 май от 05:30 часа българско време

"Това е един от най-трудните инженерни проекти, които съм виждал, и той е изпълнен много добре", заяви изпълнителният директор на SpaceX Илон Мъск по време на конферентен разговор.

Виж още: Колко струва Луната?

Starlink е един от най-големите проекти на SpaceX. SpaceX предвижда пускането на две групи сателити в орбита: една партида от 4409 сателита, които ще работят между 550 км и 1325 км над Земята, а след това има втора партида от 7528 сателита, която ще лети малко по-ниско, между 335 км и 346 км надморска височина. Това са общо 11 927 сателита над Земята, осигурявайки интернет връзка с до един милион потребителски терминала на повърхността.

В крайна сметка целта е да се осигури глобално интернет покритие от Космоса, с много кратко време на забавяне на сигнала - нещо, което настоящите интернет сателити не могат да постигнат. Повечето сателити, които предоставят интернет покритие от Космоса, са в много по-високи орбити, известни като геостационарна орбита - около 30 000 км над Екватора. Проблемът с тези сателити обаче е, че им отнема много време, за да предадат техните данни, тъй като сигналите трябва да пътуват хиляди километри през пространството и обратно. Ето защо SpaceX и други авиокосмически компании предлагат "сателитни съзвездия" в много по-ниски орбити, за да намалят тази латентност.