През февруари NASA показа най-чистите изображения на Ultima Thule – обект в Пояса на Кайпер, до който космическият апарат New Horizons се е приближил. Екипът по проекта публикува първите научни резултати от получените данни. Кадрите ни дават повече информация за една древна епоха, когато планетите на Слънчевата система все още са се формирали.

Oфициалното име на обекта е 2014 MU69, но учените му дадоха прякора Ultima Thule, когато New Horzons прелетя покрай него на 1-ви януари т.г. и с това той стана най-отдалеченият космически обект, който е пряко изследван от човечеството. От тогава до сега Ultima Thule непрекъснато изненадва учените.

Виж още: Колко струва Луната?

В допълнение, Ultima Thule е с много червен цвят. Тя е много по-червена дори от Плутон и всъщност е най-червеният обект, който New Horizons е посетила. Въпреки че екипът все още не е сигурен, те смятат, че зачервяването е резултат от модифицирането на органичните материали на повърхността на небесното тяло.

Oт NASA разкриват, че Ultima Tule има двa дяла и напомня за снежен човек, макар че всъщност обектът е плосък като палачинка. Сегашните данни показват, че най-вероятно двете сфери са били с орбита една около друга т.е. бинарни. Заради неясни все още процеси, орбиталната им инерция е намалявала постепенно, което бавно е сближавало обектите, които остават вплетени в „нежна прегръдка“.

Учените на NASA продължават да получават информация от New Horizons, която е била събрана от прелитането покрай Ultima Thule. Процесът ще продължи до края на лятото на следващата година. Затова те очакват още открития и подробности за обекта.

Тагове: