Понякога е необходима анимация в Twitter, за да разберете наистина – или поне да започнете да разбирате – невероятното разнообразие от светове, съставляващи нашата Слънчева система.

Тя е дело на планетарния астроном Джеймс О'Донохю от Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA). Той публикува кратка анимация, която започва с планетата джудже Церера и се движи нагоре през обекти на Слънчевата система по размер (включително Земята), преди да приключи, като изтегли "камерата" назад, за да видим Слънцето.

Има и малко по-качествена версия на същия клип в YouTubе.

Дори и да знаете относителния размер на всичко в Слънчевата система, все още е доста впечатляващ момент, когато Юпитер и Слънцето се появяват – и може би никога не сте осъзнавали колко бързо се върти Юпитер спрямо Земята.

Препоръчваме ви да отделите малко време, за да гледате тези въртящи се кълба. Видеоклипът е дълъг само 45 секунди, но е достатъчно хипнотизиращ, че ще го гледате няколко пъти – докато пишем това, той е гледан около 8 милиона пъти.

Размерите, наклоните и завъртанията са в точен мащаб в този клип, въпреки че, разбира се, позиционирането е променено – всички планети и звезди, които виждате, са притиснати по-близо една до друга, така че да се поберат в един и същ видеоклип.

Ако искате да знаете някои от числата зад анимацията, нашата собствена планета е широка 12 742 километра, или 7918 мили. Юпитер, за разлика от нея, има диаметър от 139 820 километра, или 86 880 мили – това е повече от 10 пъти по-голям диаметър.

Диаметърът на Слънцето е около 1,39 милиона километра (863 706 мили), така че това е около 10 пъти по-голямо по отношение на разстоянието от Юпитер и повече от 100 пъти по-голямо от Земята. Казано по друг начин, около един милион Земи може да се поберат в Слънцето.

Снимка: NASA

Виж още: Лаптопите, които изпревариха времето си (ВИДЕО)