За първи път от ноември насам космическият апарат "Вояджър 1" на НАСА връща използваеми данни за здравето и състоянието на бордовите си инженерни системи. Следващата стъпка е да се даде възможност на космическия апарат отново да започне да връща научни данни. Сондата и нейният близнак "Вояджър 2" са единствените космически апарати, които някога са летели в междузвездното пространство (пространството между звездите).

"Вояджър 1" спря да изпраща четливи научни и инженерни данни на Земята на 14 ноември 2023 г., въпреки че контрольорите на мисията можеха да кажат, че космическият апарат все още получава техните команди и работи нормално. През март инженерният екип на "Вояджър" в Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Южна Калифорния потвърди, че проблемът е свързан с един от трите бордови компютъра на космическия кораб, наречен подсистема за полетна информация (FDS). FDS отговаря за опаковането на научните и инженерните данни, преди да бъдат изпратени на Земята.

Екипът откри, че един чип, който отговаря за съхранението на част от паметта на FDS - включително част от софтуерния код на компютъра FDS, - не работи. Загубата на този код прави научните и инженерните данни неизползваеми. Без да може да поправи чипа, екипът реши да постави засегнатия код на друго място в паметта на FDS. Но нито едно от местата не е достатъчно голямо, за да побере цялата част от кода.

Затова те разработиха план за разделяне на засегнатия код на секции и за съхраняване на тези секции на различни места във FDS. За да се осъществи този план, те също така трябваше да коригират тези секции от кода, за да гарантират например, че всички те все още функционират като цяло. Всички препратки към местоположението на този код в други части на паметта на FDS също трябваше да бъдат актуализирани.

Екипът започна с отделяне на кода, отговорен за инженерните данни на космическия кораб. Те го изпратиха на новото му място в паметта на FDS на 18 април. На радиосигнал са необходими около 22 ½ часа, за да достигне до "Вояджър 1", който е на повече от 24 милиарда километра от Земята, и още 22 ½ часа, за да се върне сигналът обратно на Земята. Когато на 20 април полетният екип на мисията получи обратна връзка от космическия апарат, той видя, че модификацията е сработила: за пръв път от пет месеца насам те успяха да проверят здравето и състоянието на космическия кораб.

През следващите седмици екипът ще премести и коригира другите засегнати части на софтуера FDS. Те включват частите, които ще започнат да връщат научни данни.

"Вояджър 2" продължава да работи нормално. Изстреляни преди повече от 46 години, космическите апарати - близнаци "Вояджър", са най-дълго работещите и най-отдалечените космически апарати в историята. Преди началото на междузвездните си изследвания двете сонди прелетяха покрай Сатурн и Юпитер, а "Вояджър 2" - покрай Уран и Нептун.

Снимка: NASA/JPL-Caltech

Виж още: Ако животът на Земята ви е писнал, това предложение за симулацията на Марс в продължение на година е за вас