Мечтата за т.нар. warp drive - футуристична система за задвижване, която би ни позволила да преодоляваме астрономически разстояния със скоростта на светлината или по-бързо - все още е жива. Макар че в миналото идеята е била отнесена предимно към сферата на научната фантастика, все повече инженери усилено се опитват да я превърнат в реалност.

Да вземем за пример Чанс Глен, професор по инженерство и ректор на университета „Хюстън-Виктория“, който разказва пред The Debrief, че е готов да пренесе в лабораторията изследвания на ранен етап на новата концепция.

Излишно е да казваме, че действителното warp drive пътуване, каквото се вижда в „Стар Трек“, все още е на много години разстояние - ако изобщо някога се осъществи. Но с малко късмет и креативност изследователи като Глен започват да подозират, че можем да се доближим до начини да си играем с правилата на пространството и времето.

Глен е готов да отдели средства и време за една съвсем нова идея - не за създаване на „деформационен балон“, защитен пашкул, който да предпазва космически кораб, летящ със свръхсветлинна скорост, а за да провери как може да се изкриви времето и пространството.

„Планираният от мен експеримент включва изпомпване на радиочестотна камера с преминаващ през нея лазерен лъч“, казва той пред The Debrief, „и ако по някакъв начин, дори леко, пространство-времето се изкриви, това може да бъде засечено“.

За да направи точно това, Глен планира да напълни камерата с етиленгликол - по-известен като антифриз, който помага за работата на автомобила ви, - изненадващо прост материал, който може да се намери в наличност за иначе сложния експеримент.

Материалът би могъл да позволи на Глен да открие следи от гравитационни вълни, или вълни в пространство-времето, предсказани за първи път от Алберт Айнщайн преди повече от 100 години, не от хиляди светлинни години, а точно тук, на Земята.

Като облъчи с лазер в тази камера, Глен се надява да улови тези пулсации по време на действието им, като се надява, че резултатите биха могли да имат значение за бъдещите ни усилия за създаване на уарп двигатели.

За щастие професорът вече е осигурил финансиране и ценни връзки в Лабораторията за реактивно движение на НАСА и SpaceX, казва той. И дори че е получил покана от известния експерт по уарп задвижване Харолд Уайт да използва лабораторията му, според The Debrief.

„Надявам се да проведа първоначални експерименти през първата половина на 2025 г.“, казва Глен пред изданието. „Може би някъде през март или в началото на пролетта.“

Макар че мечтата за работещо пътуване през времето и пространството е все така далечна както никога досега, първите стъпки често са най-трудни.

„Математиката и всичко останало е готино нещо“, каза Глен, „но няма нищо по-хубаво от това да го докажеш“.

Снимка: Unsplash

Виж още: Първата в света терапия с донорски клетки доведе до ремисия на автоимунни заболявания