Когато избереш електрическа кола, вероятността да останеш верен на този тип задвижване е доста голяма. Това показва мащабно проучване на Американската автомобилна асоциация сред 40 000 собственици на е-коли. Цели 96 процента от тях са категорични, че ще си купят втора такава, а за 87 процента от запитаните тяхната е-кола е първи избор за придвижване в семейството, независимо че 78 процента притежават и бензинов модел.

Любопитно е, че 57 процента от американците, които не карат е-кола, изтъкват като причина за това притеснението, че батерията ще свърши, докато шофират, или че няма къде да я заредят. В същото време обаче 95 процента от собствениците на е-коли никога не са оставали без заряд в движение, а 75 процента зареждат колите си само у дома и не се нуждаят от станции навън. Това става при среден пробег от 60 км на ден. Когато водачите на бензинови коли научили тези цифри, 77 процента от тях решили, че изтощаването на батерията в крайна сметка не е такава заплаха.

Новината идва на фона на това, че броят на фалиралите газови и петролни компании в САЩ и Канада е скочил с 50 процента между 2018 г. и 2019 г. Причината за това е дефлацията, породена от факта, че САЩ са вече най-големият производител на петрол в света в резултат на шистовия добив. Това може да доведе до още повече фалити през 2020 г., когато цените на горивата паднат още повече.

Виж още: 10 е-коли, които ще може да си купите в следващите 5 години