Тази седмица, Google направиха сериозна актуализация на своето картографско приложение за Android и iOS, въвеждайки нови инструменти насоки за конкретно пътно платно, заедно с една особено интригуваща особеност: Uber интеграция. Ако имате инсталирано приложението на Uber на вашия смартфон, Uber ще се появи като вариант, когато търсите за публично-транзитни насоки, а вие ще бъдете в състояние да отворите Uber приложението от Maps, за да поръчате автомобил. Разбира се това се отнася за страните, в които Uber е налична като услуга, но днес всички пътуваме често извън страната и нищо чудно да ви потрябва, когато сте на разходка във Франция, да речем.

Ако погледнем „картината“ от по-далеч, този ход от страна на Google към Uber може да бъде първата стъпка в широкообхватното партньорство между двете компании. А само си представете услугите на Uber съчетани със самоуправляващите се автомобили на Google!!! Бързия превоз е на няколко години от нас, считано от сега, и ние ще можем да поръчаме автомобил без шофьор, който да ни превози до желаната дестинация, а заплащането ще става автоматично, чрез смартфон приложение.

Технологичното инвестиционно подразделение на компанията от Маунтин Вю, Google Ventures (GV), вложи невероятните 258 милиона щатски долара в транспортната компания в края на 2013 година. Това е най-голямата сделка, която Google Ventures е направила до момента, действаща като независима от Google корпоративна VC (Venture capital) компания. Преди това GV е инвестирала сериозно в друга голямо име – Nest, умният термостат. Nest Labs в последствие бе закупен от Google за „скромните“ 3.2 милиарда щатски долара. Затова няма и да се учудим, ако скоро Google обяви, че Uber е следващата придобивка на компанията.

Uber може би ще постави началото на безпилотния транспорт, а в момента компанията дори тества новата си UberRUSH куриерска услуга в Ню Йорк. Едно евентуално придобиване на Uber от страна на Google ще даде преднина пред вечния съперник Amazon, които тестват куриерски услуги, използвайки безпилотни дронове.

Възможен ли е „Goober” (идва от Google и Uber)? Google вече притежава значително парче от компанията, но едно закупуване би дало свобода за оформяне на Uber услугата, според вижданията на Лари Пейдж и компания.

Тагове: