Пенисите се свиват, а гениталиите се деформират поради замърсяване, предупреждава учен, специализиран в опазване на околната среда, в нова книга, описваща предизвикателствата, пред които е изправено възпроизводството на човека.

Д-р Шана Суон пише, че човечеството е изправено пред "екзистенциална криза" в нивата на плодовитост в резултат на фталатите: химикал, използван при производството на пластмаси, който влияе на ендокринната система, произвеждаща хормони. Химикалът има широка индустриална употреба, за да направи пластмасите по-гъвкави, но д-р Суон казва, че се пренася в играчки и храни и впоследствие вреди на човешкото развитие.

В резултат на това замърсяване все повече бебета се раждат с малки пениси, пише д-р Суон.

Нейната книга, озаглавена Count Down, изследва "как нашият съвременен свят застрашава броя на сперматозоидите, променяйки репродуктивното развитие на мъжете и жените и нарушавайки бъдещето на човешката раса".

Изследванията на д-р Суон започват с изследване на фталатен синдром - нещо, наблюдавано при плъхове, което установява, че когато плодовете са изложени на химичното вещество, е вероятно те да се родят със свити гениталии.

Тя открива, че мъжките бебета, които са били изложени на фталатите в утробата, имат по-малко аногенитално разстояние - нещо, което е свързано с размера на пениса.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Собствениците на iPhone 6s и първия iPhone SE остават без iOS 15