Познатите като троловев Интернет пространството хора са навсякъде. Злобните коментари, обидните и груби шеги могат да бъдат срещнати във всеки сайт, но какви са причините за този тип поведение и връзките му с реалния живот?

Скорошно проучване на Scientific American хвърля светлина по въпроса. Според него ключовият фактор е визуалният контакт. Проведеният експеримент се състои в обсъждане на предварително зададена тема чрез чат. Участниците в експеримента са разделени в три групи – първата вижда само текста, въведен от събеседника, втората може да види партньора чрез уеб камера, а третата го вижда на екрана и е задължена да го гледа в очите.

 

Резултатите сочат, че не чувството за анонимност или непобедимост, а визуалният контакт е ключов в определянето на нивото на грубост в разговора. Участниците, които не са имали визуален контакт със събеседника си са проявили два пъти по-голяма склонност да се държат грубо и враждебно. Тези, които са се гледали в очите (или са виждали само очите на партньора си на екрана), рядко са проявявали агресивност.

Според друга теория поведението на троловете в Интернет е еквивалент на поведението в истинския живот и характера на човека, но негативните характеристики се проявяват по-лесно и в по голяма степен в онлайн пространството.