Учени от NASA и Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) установиха в ново изследване, че земната атмосфера улавя „безпрецедентно“ количество топлина, като енергийният дисбаланс на планетата приблизително се удвоява от 2005 г. до 2019 г.

НАСА обясни, че климатът на Земята се определя от баланса между това, колко от слънчевата енергия се абсорбира в атмосферата и на повърхността и колко топлинно инфрачервено лъчение се излъчва в Космоса. Според скорошно проучване, публикувано в Geophysical Research Letters, сумата от тези две части енергия определя дали Земята се нагрява или охлажда.

"Непрекъснатото увеличаване на концентрациите на добре смесени парникови газове в атмосферата и дългите времеви мащаби, необходими на океана, криосферата и сушата да достигнат термично равновесие с тези увеличения, водят до нетна печалба на енергия, следователно затопляне на планетата", се посочва още резюмето на изследването. "По-голямата част от тази излишна енергия (около 90%) затопля океана, а останалата част загрява земята, топи сняг и лед и затопля атмосферата."

За да стигнат до тези заключения, изследователите на агенцията сравняват данните от сателитните сензори на НАСА с глобален набор от измервания от океански проучвания.

"Показваме, че тези два независими подхода водят до десетично увеличаване на скоростта на усвояване на енергия от Земята от средата на 2005 г. до средата на 2019 г., което отдаваме на намаленото отражение на енергията обратно в Космоса от облаци и морски лед и увеличаване на смесените парникови газове и водни пари", се казва в резюмето.

Увеличаването на парниковите газове като въглероден диоксид и метан улавя топлината в земната атмосфера и спира изходящата радиация, което води до затопляне и впоследствие топене на сняг и лед и други климатични промени.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Amazon желае отпечатък от вашата длан. Бягайте далеч