Монако във вторник стана първата страна в Европа, която откри 5G мобилна мрежа от следващо поколение, базирана на технологиите от китайската фирма Huawei, въпреки че последната все още се възприема от САЩ като основен риск за сигурността. Тъй като постепенно мобилните оператори се отдалечават от по-бавните 3G и 4G мрежи, Европа се оказва разкъсана относно подхода си към китайския гигант, който е пионер в 5G технологията.

Факт е, че предлагайки супер бърз безжичен достъп, 5G мобилните мрежи предлагат много по-големи скорости на пренос на данните. През септември Monaco Telecom, която е собственост на френския милиардер Ксавие Ниел, подписа споразумение с Huawei, за да направи малкото княжество първата страна в Европа с пълно 5G покритие.

Вижте още: Huawei отново даде Apple за пример и направи важни уточнения


"Ние сме първата държава, която е с пълно покритие на 5G мрежата", заяви президентът на Monaco Telecom Етиен Франзи по време на церемонията по откриването. „5G е обещание за по-добро качество на живот и изключителни възможности за всички в Монако." За вицепрезидента на Huawei въвеждането в Монако на пълно 5G покритие разкрива пред компанията изцяло нови хоризонти въпреки малкия размер на покритата територия.