Обичате ли да слушате конкретни песни, когато се чувствате тъжни? Последното, което искате тогава, е да губите време в търсене на нещо, което да успокои чувствата ви. Благодарение на нов патент изглежда, че скоро Spotify ще ви предлага песни на базата на вашето емоционално състояние.

Патентът е подаден още през 2018 г., но американското патентно ведомство го е одобрило на 12.01.2021 г. За да познае настроението ви, ще разчита на машинно обучение и алгоритъм за разпознаване на реч. Изкуственият интелект ще търси насоки във вашата интонация и ниво на стрес, за да определи дали сте щастливи, тъжни, ядосани или неутрални.

След това ще ви предложи музика, отразяваща вашето настроение и това, дали сте сами, с група приятели или на парти. Резултатите ще отчитат какво сте слушали последно, както и музикалните вкусове на вашите приятели, за да се подобрят допълнително предложенията. Този патент идва само няколко месеца след като Spotify получи друг интересен патент през септември 2020 г. Той се отнася за т.нар. функция караоке, която позволява на потребителите да поставят своя глас върху музикално парче.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот

 

 

Още от Play